Irritált húgyhólyag szindróma

Mi az irritált húgyhólyag? 

Normális körülmények között a húgyhólyag fokozatosan megtöltődik, amíg el nem érkezik a kiürítés ideje. A hólyag kiürülésekor a záróizom - a hólyag bezárásáért felelős izom - kinyílik, a hólyag összehúzódik. Ezt követően a hólyag ismét ellazul és felkészül a további feltöltődésre. 

A napi vizelés száma általában 4-8 alkalom, olykor éjszakánként 1-2 alkalom. 

Néhány embernél a hólyag rendellenesen működik. A problémára utaló jel elsősorban a gyakori vizelés, a gyakori vizelési inger, alkalmanként vizelet-visszatartási zavar vagy a vizelet szivárgása is előfordulhat. Az ilyen hólyagot irritáltnak vagy instabilnak nevezik. 

 

Kezelés 

Általában három lehetséges kezelési mód lehetséges: 

• Húgyhólyag-edzés - a medencefenék izmainak megerősítését célzó gyakorlatokat tartalmaz. Ezek elszántságot és önfegyelmet igényelnek; a javulás beállása több hónapot vesz igénybe. 

• Gyógyszeres kezelés - az instabil hólyag szabályozására számos gyógyszer áll rendelkezésre, amelyek célja a hólyagizmok ellazítása és ezáltal a vizelés gyakoriságának, valamint a vizelési ingernek a csökkentése. 

• Elektromos stimuláció - az erre a célra kifejlesztett eszköz elektromos jelet küld a hólyagba és a kismedence izmaiba. Javasoljuk, hogy a készüléket naponta 20 perc és 1 óra között időtartamban, 20 napig használja. Sok beteg jelentős javulásról számol be a terápiának köszönhetően.