Prvá transperineálna laserová operácia prostaty na Slovensku

Na UROklinike v Bratislave sa uskutočnila prvá laserová mini invazívna operácia prostaty unikátnym transperineálnym prístupom (Echolaser). Tento zákrok je považovaný za najmodernejšiu a najšetrnejšiu metódu ošetrenia.

Operáciu prvého pacienta vykonal v lokalnej anestéze MUDr. Malek Chanawani, FEBU, ktorý je prvým a zatiaľ jediným lekárom na Slovensku, ktorý ovláda túto metódu. Pomáhal mu Dr. Filip Šubin, urologický konzultant zo Severného Írska, ktorý má bohaté skúsenosti s touto technológiou. Zúčastnil sa aj Doc. MUDr. Ivan Minčík, PhD., prezident Slovenskej urologickej spoločnosti, ktorý poskytol svoju podporu a odborný dozor.

 

Echolaser na UROklinike

Echolaser funguje tak, že pomocou ultrazvuku sa presne určí postihnutá oblasť prostaty, ktorá sa laserom zahreje a tak sa zničí prebytočná prostatická tkanina. Tá sa potom prirodzene vylúči z tela močením. Zákrok sa robí v lokálnej anestéze a trvá len asi 15 minút. Pacient cíti len mierne teplo v ošetrovanej oblasti a nemá žiadne bolesti. Po operácii sa môže vrátiť domov a pokračovať v bežnej dennej aktivite.

Výhodou echolaseru je, že je veľmi šetrný k pacientovi. Nezanecháva žiadne jazvy, neovplyvňuje sexuálnu funkciu, nevyžaduje užívanie liekov a nevyvoláva vedľajšie účinky. Pacient sa rýchlo zotaví a jeho problémy s močením sa zlepšia už po niekoľkých týždňoch.

Echolaser je vhodný pre mužov, ktorí majú zväčšenú prostatu, ale nie príliš veľkú, a ktorí chcú mať minimálne riziko komplikácií. UROklinika je jediným miestom na Slovensku, kde sa dá podstúpiť operácia prostaty echolaserom. Ponúka tak svojim pacientom najnovšiu a najkvalitnejšiu možnosť liečby prostaty, ktorá je na svetovej úrovni.

 

Benigná hyperlázia prostaty je riešiteľný problém

Benigná hyperlázia prostaty, známa aj ako nezhubné zväčšenie prostatickej žľazy, je bežným stavom, ktorý sa vyskytuje najmä u mužov s pribúdajúcim vekom. Tento stav postihuje viac ako 500 miliónov mužov na celom svete a symptómy sa prejavujú približne u 50 % mužov starších ako 50 rokov.

Medzi časté príznaky tejto diagnózy patrí predovšetkým časté nutkanie ísť na malú potrebu, močenie v nočných hodinách, slabý až prerušovaný prúd moču, prípadný výskyt krvi v moči, naliehavý pocit močenia až možná inkontinencia, opakované infekcie, či pocit neúplného vyprázdnenia močového mechúra.

Naša Uroklinika poskytuje prvotriednu zdravotnú starostlivosť a pomoc s využitím najmodernejších a nejmenej invazívnych metód, ktoré mužom navrátia ich zdravie a spokojnosť. Teší nás, že tak môžeme robiť aj prostredníctvom výnimočných zákrokov, akým bola napríklad aj prvá transperineálna laserová operácia benignej hyperlázie prostaty.