Nepodceňujte prejavy zápalu prostaty

Vedeli ste, že prostata svojim tvarom pripomína vlašský orech? Táto žľaza nachádzajúca sa medzi močovým mechúrom a konečníkom tvorí súčasť mužského reprodukčného systému.

Prostatitída - ochorenie, ktoré je mnohým hovorovo známe aj ako zápal prostaty, môže postihnúť mužov všetkých vekových skupín. Za vznikom tejto zdravotnej ťažkosti sa ukrýva vo väčšine prípadov najmä infekcia spôsobená baktériami, avšak zápal môže vzniknúť i nešpecificky - bez konkrétnej príčiny. V každom prípade je potrebné tejto zdravotnej ťažkosti venovať dostatočnú pozornosť a nepodcenovať jej možné prejavy signalizujúce problém, ktorý si vyžaduje riešenie lekára.

Prostatitída ide ruka v ruke s bolesťou

Aké sú najčastejšie prejavy a spôsoby liečby tohto ochorenia, ktoré potrápi za život nejedného muža? Bez ohľadu na príčinu vzniku, je zápal prostaty sprevádzaný nepríjemnou ostrou bolesťou, a to najmä:

  • v malej panve a genitálnej oblasti,

  • pri močení a ejakulácií,

  • v oblasti konečníka alebo vo vnútri močovej trubice.

Častým príznakom signalizujúcim prostatitídu môže byť aj potreba častého močenia či pocit pálenia počas neho. Prejavy sa častokrát objavujú postupne a majú tendenciu stupňovať sa, avšak zápal prostaty môže byť i náhly - v tom prípade okrem vyššie uvedených symptónov prichádza aj horúčka alebo triaška.

Neostýchajte sa vyhľadať lekársku pomoc

Uvedené príznaky nemožno v žiadnom prípade brať na ľahkú váhu. Najvážnejšie zdravotné problémy vznikajú ako dôsledky ignorácie varovných signálov nášho organizmu. V prípade, že sa stretávate s niektorým z nich, je potrebné vyhľadať odbornú pomoc urológa, ktorý sa postará o adekvátnu liečbu vášho problému. 

Najčastejším spôsobom riešenia zápalu prostaty je liečba prostredníctvom predpísaných antibiotík a analgetík, prípadne liekov určených na zmenšenie prostaty či uvoľnenie hladkého svalstva, ktoré sa nachádza v oblasti močového mechúra.

Vzniku prostatitídy sa vo väčšine prípadov nedá cielene predísť. Jedným zo spôsobov, ako znížiť pravdepodobnosť jej vzniku je nezabúdať na bezpečnosť počas pohlavného styku a dbať na pravidelné preventívne prehliadky u urológa.

So zápalom prostaty sa častokrát spája aj ďalšia diagnóza - zväčšená prostata. Ani tejto zdravotnej ťažkosti sa však netreba vôbec báť. Vďaka metóde REZUM sa vám dostane neinvazívnej liečby. Tá prebieha aplikáciou vodnej pary, ktorá patrí medzi jednen z najlepších spôsobov liečenia zväčšenej prostaty.